Д. Штрбац

Приватност Е-Поште

Када се у контексту е-поште помене "приватност", многи одмах почну да га повезују са концептима апсолутне тајности, непроходимости за надзор, ликовима као што је Сноуден и програмима као што је Призм. Иако ови концепти могу бити захтевни, важно је разумети да већина особа није укључена у шпијунажу, трговину дрогом или војну комуникацију.

Разговор о приватности удаљио се са правог пута. Свакако, потребна нам је приватност, али не неопходно од стране организација као што су НСА, ЦИА, ФБИ или националне агенције за кибер-безбедност. Важно је одржавати траг за криминалцима, што се обично постиже праћењем интернет адреса и мрежним приступима.

Проблем приватности на који треба обратити пажњу више се односи на корпорације као што су Google и Microsoft. Када користимо њихове услуге е-поште, они стичу увид у наше комуникационе партнере, садржај наших порука и повезане метаподатке, укључујући нашу локацију, информације о клијенту и детаље о уређају. Иако се ово на први поглед може чинити несмисленим, акумулирање таквих информација на глобалној скали, као што то раде Google и Microsoft, који контролишу 80% глобалног тржишта е-поште, не само да им даје улогу чувара врата, већ им омогућава и скупљање огромних количина информација о политичким покретима, трговинским тајнама и комуникацији на невиденим размерама. Ниједна влада не би требало да располаже таквим великим моћима, а сасвим сигурно ни корпоративна ентитета не би требало да има такву доминацију.

Овај проблем постаје још актуелнији у ери великих језичких модела. Достигли смо тачку на којој сва комуникација путем е-поште може бити анализирана и обрађивана од стране аутоматизованих система, а не изненађује да су водеће технолошке компаније које се баве тим подручјем Google и Microsoft. На жалост, законодавств

о често значајно заостаје за актуелним стањем. Обе ове компаније тврде да подаци из е-поште нису употребљавани у циљу оглашавања, већ се подвргавају машинској анализи у сврху филтрирања спама. Међутим, важно је разумети да овај процес филтрирања спама укључује дубоку анализу садржаја порука, што доводи до скупљања информација изведених из њих. Суштински, е-пошта, како је тренутно разумемо, била би неупотребљива без филтрирања спама, остављајући кориснике без избора.

Тренутно стање система е-поште може оставити кориснике озбиљно ограниченим. Покушај самосталног хостовања система е-поште често захтева од физичких лица или организација да траже одобрење од стране капетана на вратима, који су у овом случају велике провајдере услуга е-поште. Чак и ако успејете да добијете поуздане ИП адресе, можда ћете се суочити са предизазовима у вези са прихватањем и поузданом испоруком ваших порука.

Ово наглашава централизовану природу услуга е-поште и велику моћ коју има мали број великих провајдера. Такође истиче тежак положај физичких лица и малих ентитета у покушају да поврате контролу над својом комуникацијом путем е-поште. Тражење животних алтернатива или заступање за измене у начину на који су организоване услуге е-поште може бити суштински корак ка остваривању веће самосталности и приватности у комуникацији путем е-поште.