Д. Штрбац

Веб чини е-пошту застарелом

Е-пошта, као средство комуникације, претходи концепту веба и, на жалост, остала је тврдо закопана у ери свог настанка.

Када је веб првобитно замишљен, био је далеко од мреже коју данас познајемо. У сржи, он је дизајниран као систем за дељење докумената између истраживача и научника. Важно је нагласити да веб функционише као демократски, отворен и систем заснован на вучи докумената од интереса. Нико нас не присиљава да видимо одређене веб странице; имамо слободу избора. Замислите супротну ситуацију где наши веб прегледачи нам насилно налажу да гледамо странице које власници веб сајтова одређују - ова идеја може бити узнемирујућа, посебно у контексту данашње ере интернет оглашавања.

Ипак, ово је баш како функционише е-пошта. Било која особа или ентитет може доставити садржај нашем клијенту за е-пошту ако познаје нашу адресу е-поште. За разлику од веба који функционише на моделу заснованом на вучи докумената, е-пошта има корене у FTP-у (протоколу за пренос фајлова), дизајнираног за копирање фајлова између мрежних локација. Иако FTP подржава операције вуче као и гурања, е-пошта је првобитно базирана на концепту гурања. Разлог за ово био је што у њеном почетном и простом концепту, крајњи прималац није могао знати о постојању поруке на шаљућој страни. Када је е-пошта почела да се користи широм света, обртање овога модела постало је практично немогуће. Уместо тога, е-пошта је наставила да се развија на моделу гурања порука, сличном познатом поштанском систему.

У раним данима, посебно у академским и истраживачким окружењима, било је мало нелојалних актера, што је омогућило функционисање овог система. Ова концепција, замишљена пре четири деценије, и данас обликује е-пошту. FTP је замењен SMTP-ом (једноставним протоколом за пренос е-поште), али су фундаменталне идеје остале исте. Међутим, са наступом непожељне поште, фишинга и разних злоупотреба када је е-пошта постала глобално средство комуникације, корпорације су реализовале низ побољшања. Ово је довело до многих RFC-ова (Захтева за коментарима) о е-пошти који су учинили е-пошту тако комплексном да би било практично немогуће да било ко самостално изгради свој сопствени систем е-поште од самог почетка данас. За разлику од тога, погледајмо веб, где било који програмски језик може бити коришћен за покретање веб сервера са минималним кодом.

Е-пошта је ипак једно од најважнијих, ако не и најважније, отворених глобалних средстава комуникације данас. Међутим, он такође остаје једно од најнесигурнијих, архаичних и најчешће злоупотребљаваних облика комуникације. Служи као примарни вектор за кибер-нападе, али ниједна организација не може ефикасно функционисати без е-поште.

За разлику од многих других протокола за комуникацију, е-пошта функционише на јавном, отвореном и инклузивном оквиру који омогућава свакоме да учествује. Међутим, њена природа базирана на моделу гурања захтева постојање кустоса који регулишу "достављивост" у околностима опседајуће количине непожељне поште.

Проблем настаје када се глобална доминација концентрише у рукама само неколико провајдера, као што су Google и Microsoft. Ова концентрација моћи суштински омогућава овим кустосима да обликују целу мрежу е-поште. Да бисмо направили паралелу са вебом, то је слично томе када веб прегледачи произвољно одбијају да учитају веб странице које захтевамо. Срећом, на вебу можемо да променимо прегледаче да бисмо избегли такве кустосе. У случају е-поште, крајњи прималац није чак ни свестан о блокади кустоса.

Особе којима недостаје дубоко разумевање е-поште често предлажу комерцијалне производе као што су чет апликације или приватни, затворени системи е-поште као алтернативу. Међутим, овај приступ суштински значи замену једног кустоса другим, али не и решавање суштинских проблема повезаних са централизацијом и контролом.

Стицање виабилне алтернативе е-пошти је велик задатак који захтева значајне ресурсе и инфраструктуру. Велике корпорације које имају интерес у постојећем екосистему е-поште вероватно неће инвестирати у такве предухвате, јер им исти приноси и контролу и значајан приход. Заправо, њихова склоност може бити да додатно усложе е-пошту, користећи комплексност као изговор да избегну мање провајдера на мрежи. Када се испитају аутори RFC-ова (Захтеви за коментарима) из последње деценије, овај тренд постаје лако видљив.

Ова ситуација наглашава потребу за непрестаном расправом и истраживањем начина да се побољша е-поштански екосистем, подстакне децентрализација и обезбеди већа приватност и безбедност корисника.

Веб, иако се опште сматра протоколом за приступање веб сајтовима, је много више од тога. Он је универзалан протокол који, као што је већ поменуто, служи за дељење докумената или ресурса, према његовој сопственој терминологији. Да бисмо разумели зашто је ово важно, потребно је одустати од старе терминологије "слања" порука и "примања" коју вучемо из поште и е-поште.

Када пошаљемо физички пошиљку преко поштанског система, разумемо да је не можемо опозвати; она физички путује од пошиљаоца до примаоца. Ране концепције е-поште ископирале су баш ту природу. Када се порука пошаље, суштински је отишла, или да будемо прецизнији, порука је дуплицирана (често више пута) и на крају се налази на систему примаоца. У том тренутку, пошиљалац је изгубио сву контролу над својом поруком и нема места за грешке.

Супротно томе, веб функционише са далеко већом флексибилношћу. Ако променимо перспективу са "слања" порука на "дељење" ресурса, како је данас уобичајено, креатори садржаја имају могућност да одреде ко може приступити и читати њихове ресурсе, а такође могу и да одузму приступ ако садржај није још био приступљен.

Провајдери е-поште понекад омогућавају сличне функције са функцијом "корак назад", али ово је суштински трик интерфејса корисника, кратка паузу у слању поруке. Када се порука пошаље, контрола над њом је стално предата примаоцу.

Поставља се питање: Зашто такве функције нису уграђене у протокол е-поште? Аутори порука би требало да имају контролу над својим садржајем, исто као што имају контролу над садржајем свог веб сајта или својих садржаја на платформама као што је YouTube. Одговор на ово питање је прилично једноставан. Да би се имало контроле над примљеним порукама, било би потребна снажна идентификација пошиљаоца, могућност која е-пошти и данас недостаје.